Masło klarowane — co je wyróżnia i do czego je stosować?
Tłuszcze w diecie dorosłego człowieka spełniają niezwykle istotną rolę. Co więcej, stanowią one około 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Wielu specjalistów rekomenduje jednak, by tłuszcze były pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego. Wiele osób zaczyna więc zawracać uwagę na masło klarowane, które powstaje z krowiego mleka. Co więc je wyróżnia i do czego je stosować?
Jak powstaje masło klarowane?
Masło klarowane powstaje dzięki procesowi powolnego i stopniowego ogrzewania masła klasycznego. Właśnie w ten sposób możliwe jest usunięcie wody oraz wyodrębnienie cząsteczek stałych — nie są one jednak tłuszczami. Głównie w tym procesie wyodrębniane są białka mleka, czyli kazeina i laktoza — cukier mleczny. Są one wytrącane w postaci piany, która osadza się albo na powierzchni tłuszczu, albo na dnie samego naczynia. Następnie wspomniana już piana jest usuwana przez sitko o niewielkich oczkach. Po zakończeniu całego procesu masło jest przelewane do szklanego naczynia. Przybiera ono złocisty kolor, a także płynną konsystencję. Na uwagę zasługuje również lekko orzechowy aromat. Ciecz zastyga i w tym momencie może przypominać masło tradycyjne, jednak wyróżnia się intensywnie żółtym kolorem. Szacuje się, że z około 1 kilograma zwykłego masła, można uzyskać około 700-800 gramów masła klarowanego.
W jaki sposób można wykorzystać masło klarowane w kuchni?
Masło klarowane ma szereg, różnorodnych zastosowań w kuchni. Tak naprawdę, można wykorzystywać je na różne sposoby. Sprawdza się ono głównie do smażenia różnych produktów. Można skorzystać z tego rodzaju masła podczas obróbki termicznej ryb, mięs, a nawet warzyw czy słodkich wypieków. Co ciekawe, masło klarowane stanowi także świetny dodatek do zup i do sosów. Wówczas wzmocni ono ich smak, a także wydobędzie wyjątkowy aromat. Bardzo popularnym wykorzystaniem tego masła jest również dodanie go do kawy. Wówczas powstaje tzw. kawa kuloodporna, która nie tylko ma dodać energii, ale także wspierać cały układ trawienny. Masło klarowane znajduje także szerokie zastosowanie w kuchni indyjskiej.
Czy masło klarowane jest zdrowe?
Wiele osób może się zastanawiać, czy masło klarowane jest zdrowe i nie wpływ negatywnie na kondycję organizmu. Pojawiło się wiele opinii, które wskazywały na fakt, że w maśle klarowanym znajduje się wiele, nienasyconych związków tłuszczowych, które nie są korzystne dla ogólnego stanu zdrowotnego. Jednak w opozycji do nich pojawiły się również głosy, wskazujące na to, że korzystanie z takiego masła z umiarem, może przynieść pewne korzyści. Okazuje się, że jest ono od tysięcy lat wykorzystywane w medycynie indyjskiej w tzw. Ajurwedzie. Wówczas ma ono wpłynąć na poprawę pamięci oraz zdolności poznawczych. Masło to wykorzystuje się także do leczenia różnego rodzaju alergii, a także celem wsparcia pracy układu pokarmowego. Nie można jednak zapominać o tym, że masło to w dalszym ciągu zawiera ogromną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich spożycie w codziennej diecie powinno być ograniczone. Faktem jest jednak to, że włączając do jadłospisu masło klarowane, można zapewnić sobie spożycie cennych składników odżywczych.
Jakie są prozdrowotne właściwości masła klarowanego?
Masło klarowane jest nie tylko dobrym tłuszczem do smażenia. Można je włączyć do diety również po to, by zapobiegać niektórym schorzeniom. Masło to może pomóc w:
- łagodzeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego;
- przyspieszeniu metabolizmu;
- poprawie kondycji skóry — zawiera wiele przeciwutleniaczy;
- poprawie procesu trawienia;
- wsparciu narządu wzroku — zawiera duże ilości witaminy A.
W maśle tym obecne są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, a także witaminy K, D, A, E oraz witaminy z grupy B. Jednocześnie warto pamiętać, że włączenie masła klarowanego do codziennej diety powinno być przeprowadzone w granicach rozsądku. Zbyt duże spożycie może doprowadzić do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi, co nie jest najkorzystniejsze dla całego układu krwionośnego.